5 skäl till att renovera fönstren i ditt hem

Renovera fönster

Fönster är så mycket mer än titthål eller naturligt ljus för ditt hem. Du kanske inte tänker så mycket på hur dina fönsters skick påverkar inomhusklimat såväl som värdet på ditt hem. Men när du får problem med kallras eller ett fönster som inte fungerar så kanske du börjar fundera på att renovera eller byta fönstren i ditt hem.

Oavsett om du vill täta kallras eller känner att det är dags för en ny bekvämare fönsterdesign så ska du veta att det finns många fördelar med den här typen av renovering. Är det dags att kontakta ett byggföretag som kan fönster? Låt oss nämna 5 goda skäl till att göra något åt husets fönster!

1. Bra fönster är bra för energieffektiviteten

Fönsterrenovering är en form av renovering som kan påverka din ekonomi i positiv riktning på kort och lång sikt. Gamla och otäta fönster kan leda till betydande energiförluster vilket gör att både uppvärmning och kylning av ditt hem blir mindre effektivt. 

Moderna energieffektiva fönster med dubbelglas eller trippelglas hjälper till att behålla den inomhusluft du vill ha och blockera den du inte vill ha. Detta minskar belastningen på ditt värmesystem och luftkonditionering vilket i sin tur kan leda till lägre energiräkningar.

Dessutom finns det numera fönster som fungerar som solpaneler. De ser ut som vanliga fönster men fångar upp energin från solen och ger dig mer gratis värme och el till ditt hem. Detta kan vara något att fundera på om du får mycket sol via dina fönster.

2. Ökad komfort i ditt hem

Fönster som inte är välisolerade kan som nämnt leda till kallt drag, kallras, under vintermånaderna och överdriven värme från solen under sommaren. Nya fönster med förbättrad termisk prestanda hjälper till att stabilisera inomhustemperaturen och öka komforten i alla rum.

Med tanke på komfort så kan det ju även vara så att du just nu har fönster som är svåra att underhålla. Detta kan bero på hur de öppnas och då är det inte så dumt att byta till något som beaktar din användning och rengöring.

Det råder inga tvivel om att val av väggar och fönster påverkar den långsiktiga kostnaden du har för ditt hem. Bättre isolering drar ner på uppvärmnings- och nedkylningskostnader. Enklare rengöring kan innebära att du slipper betala för fönstertvätt då du kan sköta den på egen hand.

3. Nya fönster kan öka din fastighets värde

Uppdaterade fönster kan förbättra både det estetiska och praktiska värdet på ditt hem vilket gör det mer attraktivt för potentiella köpare. Detta är särskilt viktigt om du överväger att sälja din fastighet i framtiden. 

En investering i nya fönster kan ge en av de högsta återbetalningarna jämfört med andra hemrenoveringsprojekt. Detta kan vara väl värt att tänka på när du ser på offerter för att fixa ditt hem och dina fönster. Du kan ha igen denna kostnad många gånger om när folk bjuder över varandra för att din bostad är redo att flytta in i.

4. Ljudisolering

Om du bor i ett bullrigt område kan nya fönster erbjuda bättre ljudisolering vilket skapar en mer avskild och lugn atmosfär inomhus. Moderna fönsterdesigner och material kan avsevärt minska buller från trafik, grannar och andra yttre ljudkällor.

Vi kan faktiskt bli sjuka av buller och detta kan ske över en längre tid. Det är inte bara de som är känsliga mot oljud som tids nog kan få negativa effekter av detta. För många blir det så tydligt hur viktigt det är med ljudisolering när fönstren väl har renoverats.

5. Estetiska uppgraderingar och underhåll

Nya fönster kan fräscha upp ditt hems utseende både inomhus och utomhus. Dessutom kräver många nya fönstermodeller mindre underhåll än äldre versioner. Till exempel kräver vinyl eller fiberglasramar mindre underhåll än traditionella träramar vilka behöver målas och behandlas regelbundet.

Därmed inte sagt att det blir bättre med moderna material. Ibland kan det ju vara så att vi väljer trä för att detta material känns så rätt. En del tycker ju också om att hålla på och pyssla med fönsterkarmar och lacka och måla med jämna mellanrum.

Ökad komfort och ett vackrare hem

Vi skulle kunna sammanfatta det hela med att säga att en fönsterrenovering i grund och botten ger dig ökad komfort och ett vackrare hem. Detta i kombination med besparingar på elräkningen är förstås något som kan öka värdet på ditt hem. Både för dig och för potentiella framtida köpare!