Hitta hantverkare

Det är enkelt att hitta hantverkare

Många drar sig för att anlita hantverkare och väljer att bygga själv istället. Det går oftast bra om man har rätt kompetens. Men om man inte vet vad man gör kan bygget dömas ut och du kan bli skadeståndsskyldig om det sker en olycka till följd av ditt bygge. Skadeståndskravet brukar fungera som en stark motiverande faktor till att anlita hantverkare. När du anlitar professionella hantverkare bidrar du dessutom till att stötta det lokala näringslivet. Det är inte särskilt svårt att hitta målare, snickare eller elektriker till rätt pris för ditt nästa projekt. Det enda du behöver göra är att använda en offerttjänst. När du begär offerter från hantverkare får du flera olika kostnadsförslag att ta ställning till. Sedan kan du välja det förslag som känns rätt för dig. 

Anlita en hantverkare

Känner du att du vill renovera hemma men att du saknar de nödvändiga kunskaperna?
Då kan du slå ett slag för det lokala näringslivet genom att anlita hantverkare till ditt nästa projekt.

Förr fick man oftast vända sig till den enskilda hantverkaren eller byggfirman för att begära prisuppgifter. Idag är det mycket enklare att hitta hantverkare som målare, snickare, elektriker och rörmokare. Det räcker oftast med att du besöker en offertsajt för att få svar från flera olika byggfirmor.

Många känner dock inte till att det går att söka hantverkare på det sättet. Oftast vet man att det går att jämföra priser på varor online men man förbiser att samma system gäller för hantverkare.
Det är vanligt att man istället för att begära en offert från hantverkare ger sig i kast med att bygga själv. Detta trots att man saknar de nödvändiga kunskaperna för att bygga. Produktionsbolagen har haft glada dagar när de letat medverkande till olika TV-program inom detta område.

Hitta hantverkare

Spara pengar eller spara tid?

De som väljer att bygga själv argumenterar ofta för att man sparar mycket pengar genom att köpa material och genom att stå för byggnationen själv. Det är sant men det förutsätter att man vet vad man gör. Om din byggnation inte lever upp till gällande standard kan den dömas ut och du kan tvingas riva konstruktionen eller bli skadeståndsskyldig om en olycka sker till följd av det du byggt.

Med dessa förutsättningar är det ganska enkelt att förstå att det alltid lönar sig att anlita bra hantverkare som vet hur arbetet ska utföras för att möta gällande standard. De pengar du lägger på hantverkare får du tillbaka i form av tid som du kan lägga på någonting annat medan hantverkarna arbetar. Om du bestämmer dig för att anlita firmor är det viktigt att du budgeterar för byggmaterial och arbetskostnad. Det är också viktigt att du budgeterar för kostnaden för alla yrkesgrupper som ska delta i bygget.

Så hittar du pålitliga hantverkare

Det finns gått om skräckexempel som bekräftar att det finns många skojare i hantverksbranschen. Kunderna har nappat på en offert som de tycker är bra för att sedan få jobbet utfört av okvalificerad personal. Det kan vara svårt att veta vilket företag som är ”seriöst” respektive ”oseriöst”.

Oftast räcker det inte att jämföra offerter. Alla företag kan skicka en offert. Om priset som anges i offerten är orimligt lågt kan man dra vissa slutsatser av det men även oseriösa hantverkare kan lämna rimliga bud. Om budet är rimligt kan det vara svårare att hitta skojarna. Därför bör du utöver offerten även söka ytterligare information om företaget som du planerar att anlita. Sök information om företaget på olika forum på internet. Vissa offertsajter har en integrerad omdömesfunktion där kunder kan lämna omdömen på utförda arbeten. Om bolaget har flera negativa omdömen som de inte kan förklara på ett rimligt sätt så borde du leta efter ett annat byggbolag.