Bli av med silverfiskar – 4 olika tips

Bli av med silverfiskar – 4 olika tips

Har du upptäckt silverfiskar hemma i badrummet eller rentav en silverfisk i besticklådan i köket? Oroa dig inte – du är långt ifrån ensam. Silverfiskar är ett av de vanligaste småkrypen i våra hem. I den här artikeln går vi igenom hur du kan bli av med silverfiskar på ett effektivt sätt. Vi tar upp varför de dyker upp, vilka medel mot silverfisk som fungerar (allt från ättika till silverfiskfällor), samt svarar på vanliga frågor.

4 tips för att bli av med silverfiskar

1. Köp färdiga silverfiskfällor

Fällor som säljs i butik är ofta klisterbaserade med lockmedel. De är enkla att använda och kräver ingen giftanvändning. Placera fällorna i hörn, bakom toalett, under badkar eller i skåp. Byt ut fällorna var tredje till fjärde vecka för bäst effekt.

2. Prova cederträ eller eteriska oljor

Doften från cederträ eller eteriska oljor som lavendel, citrongräs eller tea tree är obehaglig för silverfiskar. Du kan köpa cederträbitar eller droppa olja på bomullstussar och lägga dem i lådor, skåp eller garderober där du sett aktivitet. Det är en naturlig och väldoftande metod.

3. Använd ättika mot silverfisk

Silverfisk ättika är ett välbeprövat husmorsknep. Silverfiskar avskyr doften. Blanda 50/50 ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs golvlister, i hörn och bakom skåp. Det avskräcker dem från att vilja vistas där. Upprepa behandlingen ett par gånger i veckan för bästa resultat.

4. Rengör med salt eller potatismjöl

Ett mindre känt men effektivt knep är att strö ut potatismjöl eller vanligt bordssalt där silverfiskar rör sig. De lockas till stärkelsen i potatismjölet men dör av uttorkning. Dammsug upp resterna efter ett dygn och upprepa vid behov.

Medel mot silverfisk

Varför får man silverfiskar hemma?

Silverfiskar trivs där det är varmt, fuktigt och mörkt, vilket gör våra badrum och kök till populära tillhåll. De små, silvergrå insekterna är nattaktiva och skyr ljus – du ser dem oftast när du tänder lampan i ett mörkt rum och de snabbt pilar iväg och gömmer sig.

De lockas av fukt och matrester eller material de kan äta, till exempel avlagringar i avlopp, smulor, papper, lim och tyg. De kan även gnaga på mjöl, bröd och andra torra livsmedel om de kommer åt.

Vart kommer silverfiskar ifrån?

En seglivad myt är att de kommer upp ur avloppen, men det stämmer inte. Silverfisken kan visserligen ofta synas vid golvbrunnen, men den tar sig inte upp genom rören. Istället kommer de in via flyttlådor, böcker, secondhand-möbler eller vandrar in från grannlägenheter via sprickor och ventilation.

Hur många silverfiskar är normalt?

Det är normalt att hitta enstaka silverfiskar hemma, särskilt i badrum. Ser du däremot många, även i torra utrymmen, kan det tyda på en större infestation eller fuktskada.

Är silverfiskar farliga?

Nej, silverfiskar är inte farliga. De bits inte och sprider inga sjukdomar. De kan dock förstöra papper och textilier. Enstaka silverfiskar är inget att oroa sig över, men de kan vara ett tecken på fuktproblem om de uppträder i större antal eller i fel miljöer.

Hur kan man förebygga att inte få silverfiskar?

Städa noggrant

Städa noggrant och regelbundet. Dammsug längs lister, i hörn och under möbler. Torka golv och ytor. Var noga med att tömma dammsugaren ofta – silverfiskar överlever i dammsugare, släng därför påsen efter varje städning.

Minska fukten

Silverfiskar älskar fukt. Se till att vädra badrum, använd fläkt, åtgärda läckor och torka upp stående vatten. Rensa golvbrunnar och avlopp för att ta bort deras matkällor.

Förvara mat och papper rätt

Använd täta burkar till mjöl och socker. Förvara papper, böcker och kläder i förslutna lådor. Plocka undan lösa prylar som ger gömställen. Undvik att ha kartonger på golvet.

Täta sprickor

Silverfiskar gömmer sig gärna i sprickor. Täta glipor vid golvlister, rörgennomföringar och väggar med fogmassa. På så sätt får de färre platser att bo och föröka sig på.

Ättika mot silverfisk är ett välbeprövat husmorsknep. Silverfiskar avskyr doften. Blanda 50/50 ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs golvlister, i hörn och bakom skåp. Det avskräcker dem från att vilja vistas där. Upprepa behandlingen ett par gånger i veckan för bästa resultat.

När bör man ta hjälp av en expert?

Om du har provat flera metoder utan att lyckas bli av med silverfiskarna, eller om du misstänker ett större angrepp med långsprötad silverfisk, är det klokt att kontakta ett saneringsföretag.

Flera svenska försäkringsbolag samarbetar företag som exempelvis Anticimex, och det är inte ovanligt att skadedjursskydd ingår i din hemförsäkring. Du som bor i hyresrätt eller bostadsrätt kan dessutom ha rätt till hjälp via hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Det kan därför löna sig att höra av sig till försäkringsbolaget i tidigt skede för att se vad som gäller i just ditt fall.

Vanliga frågor och svar