Hur påverkar årstiden din renovering?

Artikeln presenteras av Daderman
Renovering årstid

Spelar det någon roll om ni genomför renoveringen under våren eller senare mot hösten? Årstid kan få betydelse för hur det kommer att fungera med byggnation. Därmed kan detta vara något att tänka på när ni planerar inför renoveringen. Detta oavsett om det rör ett mindre jobb på fasaden eller om hela köket ska bytas ut.

Våren banar väg för förnyelse

När vi tänker på våren så tänker vi ofta på nystart. Träden får knoppar och blad igen och våren kan faktiskt vara en idealisk tidpunkt för köksrenovering, badrumsrenovering, fönsterbyte eller andra uppdateringar av hemmet. Det milda vädret gör byggnadsarbeten smidigare och längre dagsljus kan leda till produktivare dagar. 

För badrumsrenoveringar är det här den perfekta tiden att överväga att installera funktioner som får in mer naturligt ljus i hemmet, som takfönster eller större fönster. De måttliga temperaturerna gör det också lättare att ventilera utrymmet vid målning eller applicering av fogmassa. Det blir inte så irriterande när ytterdörren står ständigt öppen för att hantverkare ska bära material in och ut.

Sommaren är ljus och varm

Sommaren för med sig längre dagar och vanligtvis en väderlek som vi kan lita på. Även om det kommer regnskurar så behöver det ju inte innebära att det blir svårt att renovera inuti ett hus. Men det är också en hektisk säsong för entreprenörer så schemaläggning kan vara en utmaning. 

Numera så blir det allt vanligare med stegvis renovering och då kan man ju lägga in vissa bitar under sommarperioden då det kanske blir lite lättare att lämna hemmet. Om barnen ändå har semester och det finns en semesterresa planerad kan mer krävande renoveringar genomföras på ett ostört sätt.

Förbered för vinterns komfort på hösten

När temperaturen börjar sjunka börjar husägare ofta fundera på att göra sina utrymmen mer ombonade och energieffektiva inför vintern. Höstrenoveringar kan fokusera på att förbättra isoleringen och installera energieffektiva fönster i badrummet för att behålla värmen under de kallare månaderna. 

Den här säsongen är också ett bra tillfälle att överväga att uppgradera ditt värmesystem. Detta oavsett om det handlar om att installera golvvärme i badrummet eller att uppdatera ditt värmesystem för att säkerställa ett varmt och bekvämt utrymme till lägsta möjliga kostnad.

Vintern innebär fokus på de inre rummen

Vintern kan tyckas vara en utmanande tid för renoveringar på grund av det kalla vädret och risk för förseningar på grund av snö eller regn med is. Det kan dock vara en lämplig tidpunkt för inredningsprojekt. 

Badrumsrenoveringar under vintern kan fokusera på inomhusuppgifter som att uppdatera inventarier, måla om eller installera nytt kakel. Eftersom det i allmänhet är en lågsäsong för entreprenörer kan du också dra nytta av mer flexibel schemaläggning och potentiellt lägre priser.

Viktigt att tänka på

Oavsett årstid är vissa faktorer alltid viktiga när man planerar en badrumsrenovering. Dessa inkluderar:

  • Budgetering: Se till att du har en tydlig budget. Det är också bra att ha extra backup-pengar för oförutsedda utgifter.
  • Design och funktionalitet: Tänk på aktuella trender men fokusera på tidlös design och funktionalitet. Ditt hem är din oas så gör förändringar som gynnar dig och andra som bor i det!
  • Professionell assistans: Anlita välrenommerade entreprenörer, designers och behöriga elektriker för att säkerställa kvalitetsarbete. Ibland kan det vara väl värt att betala för inredningsdesign så att det hela planeras på rätt sätt från start.
  • Tillstånd och föreskrifter: Var medveten om lokala byggregler och skaffa nödvändiga tillstånd. Kontrollera om du behöver bygglov för din renovering!

Om du genomför renoveringen under rätt årstid kan det innebära att det blir lättare. Dessutom finns det ju årstider då du rentav kan få ett bättre pris för jobbet på grund av lågsäsong. Varje säsong erbjuder unika fördelar för olika typer av renoveringar. Det kan handla om allt från att kunna dra nytta av naturligt ljus till att passa på med utomhusrenoveringen då marken är torr. Om det går att vänta lite med renoveringen så kan det vara klokt att beakta vilken årstid som kommer att passa er bäst och ta detta med i beräkningen.