Lär dig skapa snygga färgkombinationer – som ett inredningsproffs – steg för steg | INREDNINGSTIPS

Det är många som tycker det är svårt att kombinera färger och att veta vilka färger som passar med varandra.

Med tre enkla tips kan du steg för steg skapa snygga färgkombinationer – från grunden. Som ett riktigt inredningsproffs! Se klippet och lär dig mer om att inreda med färg!

1. Basfärg
Det första du börjar med är att välja en basfärg till rummet. Det lättaste är att tänka att basfärgen är den färg som skall vara på väggarna. Väggarna är den största ytan i ett rum och därför kommer kulören du väljer till väggarna vara den som dominerar och sätter an tonen i rummet.

2. Ton i ton
Efter att vi bestämt basfärg är det dags att tillföra fler kulörer till färgschemat. Ton i ton är ett begrepp som du säkert hört tidigare. Det är egentligen ett av de allra enklaste och effektivaste sätten för att skapa liv i en inredning utan att de olika färgerna tar över.
Vad innebär det då egentligen? Jo, ton i ton innebär att man skapar olika variationer inom en och samma färgfamilj genom att variera mängden vitt eller svart.

3. Accentfärg
Med en basfärgen på väggarna kompletterat med inredningsdetaljer ton i ton har vi skapat variation och liv. Men känslan är fortfarande väldigt lugn och balanserad. Ofta känner man i det läget att det behövs nån form av pricken över i. När vi pratar om färgkombinationer är accentfärgen det som brukar bli pricken över i. En accentfärg sticker ut och utmärker sig gentemot övriga färgskalan.En tumregel när man pratar accentfärger är att accentfärgen bör förekomma på minst tre ställen i rummet/blickfånget. På så vis känns det genomtänkt. För många accentfärger i ett rum – dvs för många starka utropstecken gör att känslan lätt blir orolig och accentfärgen förlorar sitt syfte.

Länk till filmklipp om ”Måla väggarna – tips när du skall välja väggfärg”
https://www.youtube.com/watch?v=c3U_28WADrg&t=110s

Här kan du följa mig:
Blogg: http://fixaodona.se
Instagram: http://instagram.com/fixaodona
Kontakt: hildur@fixaodona.se

Jag är inredare, färgsättare, föreläsare och driver inredningsbloggen fixaodona.se sedan 2006.

Song: Ikson – October Sun (Vlog No Copyright Music)
Music promoted by Vlog No Copyright Music.
Video Link: https://youtu.be/_5Dh36CxDoM