Sensorer kan ge mer än säkerhet i ditt hem

Artikel i samarbete med Smartahemlösningar.se
Sensorer hemma

Sensortekniken har utvecklats och diversifierats under de senaste decennierna. Tack vare detta kan vi nu använda tekniken för mer än att hålla tjuvar på avstånd. Du kan använda sensorer för att förbättra komfort, öka effektivitet, spara energi och mer.

När du kikar in på en sajt som SmartaHemLösningar.se så kommer du att inse hur mycket av det moderna digitaliserade hemmet som fungerar tack vare sensorer. Vi ska se lite närmre på hur tekniken kan användas och vad den är bra för.

Sensorer kan spara på elräkningen

Ljus, värme och kyla som står och tickar energi då det inte behövs kan bli dyrt. Detta oavsett om det rör sig om belysning för din trädgård eller luftkonditionering i gästrummet.

Sensorer är aktuella för:

Termostater: Smarta termostater använder sensorer för att upptäcka omgivande rumstemperaturer och justera värme- eller kylsystem därefter. De kan också lära sig husägares preferenser och ställa in temperaturer för att optimera energianvändningen.

Belysning: Närvaro- och dagsljussensorer kan automatiskt tända ljus när någon kommer in i ett rum och släcka när de lämnar, eller justera belysningen baserat på naturliga ljus-nivåer.

Faktum är att detta kan göra så stor skillnad att man numera rekommenderar sensorer som bra verktyg för miljöövervakning.

Temperatursensor

Med tanke på hälsa och komfort

Sensorer kan övervaka inomhusluftens kvalitet genom att upptäcka föroreningar, allergener och luftfuktighetsnivåer. När de är anslutna till ett hemautomationssystem kan de utlösa luftrenare eller ventilationssystem.

Sängsensorer kan övervaka sömnmönster, rumstemperatur och omgivande ljus för att ge feedback om förbättring av sömnkvaliteten. Du behöver inte ens vakna för med modern teknik så kommer din säng och ditt sovrum aldrig att bli så varmt att du börjar svettas!

Hemautomation för hela hushållet

Moderna kylskåp, ugnar och tvättmaskiner innehåller ofta sensorer som optimerar prestanda, meddelar användare om problem eller till och med beställer förbrukningsmaterial när de tar slut. Det som sensorerna fångar upp kan sedan automatiskt skickas som information till din mobil så att du blir medveten om detta när du står i matbutiken och försöker komma ihåg om osten är slut.

Sensorer kan upptäcka fuktnivån i marken på krukväxter och varna husägare när det är dags att vattna dem. De kan också aktivera ett automatiskt bevattningssystem när detta behövs.

Mat- och vattenautomater med sensorer kan även se till att dina husdjur får mat och återfuktning, även om du inte är hemma. Därmed kan det räcka gott och väl med en väl fungerande kattlucka och så sensor för matskålen för att du ska kunna dra iväg på en veckas semester utan kattvakt.

Underhållning dra stor nytta av sensorer

Moderna spelkonsoler använder rörelsesensorer för att fånga spelarnas rörelser och översätta dem till handlingar i spelet. Detta har gett upphov till otroligt kreativa spel som till exempel sportspel där du kan stå på golvet och göra rörelser som sedan skickas in i spelkonsolen och visas på skärmen.

Ljussensorer kan justera färgen och ljusstyrkan på smarta glödlampor baserat på vad som visas på TV vilket skapar en mer uppslukande tittarupplevelse. Du får högra kvalitet på din underhållning med denna teknik.

Trädgårdsskötsel och landskapsarkitektur

Sensorer kan upptäcka temperatur, luftfuktighet och nederbörd vilket hjälper husägare att fatta välgrundade beslut om att vattna växter eller starta ett utomhusprojekt. Till hobbyträdgårdsmästarens stora förtjusning så kan sensorer mäta markfuktighet, PH-nivåer och exponering för solljus vilket säkerställer optimala förhållanden för växter.

Tillgänglighet och hjälp

För personer med funktionsnedsättning kan sensorer ställas in för att automatisera olika uppgifter. Det kan vara allt från att öppna dörrar till att justera ljus eller ringa på hjälp. För äldre eller personer med rörelsehinder kan golvtryckssensorer upptäcka om någon har ramlat och inte kan resa sig och sedan larma en vårdgivare.

Sensorer för bättre underhåll

Vattensensorer placerade nära rör eller andra områden som är utsatta för läckage kan varna husägare för fukt innan betydande skada uppstår. Sensorer kan meddela husägare när filter behöver bytas i VVS-system eller om det finns ett problem med en kritisk apparat.

Att integrera sensorer i moderna hem ökar inte bara säkerheten utan förbättrar också livskvaliteten genom att göra hemmen smartare, effektivare och lyhörda för invånarnas behov. När tekniken fortsätter att utvecklas är det troligt att vi kommer att se ännu mer innovativa användningsområden för sensorer i vårt dagliga liv. Detta kan förstås också påverka vid en bostadsförsäljning då alltfler inser värdet i att få hjälpen av sensorerna och den moderna tekniken i en bostad.